Glenfiddich en Belgische kunstenaar Aykan Umut slaan de handen in elkaar

Glenfiddich en Belgische kunstenaar Aykan Umut slaan de handen in elkaar

Bij het Schotse single malt whisky-merk Glenfiddich geloven ze sterk in de onconventionele band tussen kunst en whisky. Kunst en design zijn dan ook diepgeworteld in het DNA van Glenfiddich, wat heeft geleid tot talloze samenwerkingen met kunstenaars over de hele wereld. Of het nu gaat om het herontwerpen van hun iconische whiskyflessen, een gedurfd “Artist in Residence“-programma, of tentoonstellingen onder de noemer “L’Atelier by Glenfiddich“, het merk zet zich in om opkomend talent te ondersteunen en hun creatieve geest te omarmen. Glenfiddich is enorm trots op zijn rijke erfgoed, met een geschiedenis van 136 jaar, maar kijkt tegelijkertijd ook graag naar de toekomst. Wie spreekt over de toekomst van kunst, kan niet meer rond artificiële intelligentie heenwandelen.

Aykan Umut

Voor de nieuwste editie van L’Atelier by Glenfiddich ging het whiskymerk dan ook op zoek naar een kunstenaar uit die wereld. Zo kwamen ze terecht bij de Belgische kunstenaar Aykan Umut, die zich tegenwoordig ook wel Ai-kan laat noemen. De artiest uit Gent studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en heeft hij een passie voor digitale kunst en kunstmatige intelligentie. Na samenwerkingen met modehuizen zoals Moncler, maakt hij ook de sprong naar de wereld van Single Malt whisky.

Voor Glenfiddich maakte hij een werk geïnspireerd op de esthetiek van het merk. Zo baseerde hij bijvoorbeeld zijn kleurenpalet op de vaten in de Schotse warehouses van Glenfiddich, de warme tinten van de whisky zelf maar natuurlijk met behoud van zijn eigen stijl waarin hij graag met futuristiche koude kleuren werkt.

Het project werd afgelopen maandag gelanceerd in de Brusselse kunstgalerij Gaggarin waar de kunstenaar de kans kreeg om toe te lichten hoe het werk tot stand kwam. Natuurlijk was er ook de kans om enkele heerlijke whiskies van Glenfiddich te proeven.

De komende weken zal de samenwerking tussen Glenfiddich en Aykan Umut te zien zijn in Antwerpen en Brussel. Wie zoekt, die vindt!

Photo credit: Sabby Gaga Photography

Tekst & foto’s: Yannick Van Dyck (met uitzondering van de laatste foto)


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *