Don Papa Gayuma met Islay cask finish

Don Papa Gayuma met Islay cask finish

De bekende Filipijnse rum Don Papa brengt met Don Papa Gayuma een nieuwe expressie op de markt. Deze limited edition, waarvan de naam verwijst naar sjamanistische riten, komt met een finish in ex-Islay whiskyvaten. Deze week werd de rum officieel gelanceerd in België.

Zoals de andere rums van Don Papa komt ook deze uit de column still van een distilleerderij op het Filippijnse eiland Negros, met als basis melasse van lokaal geoogst suikerriet. Die melasse wordt op het eiland vaak ook ‘Black Gold’ genoemd. Na het distilleren wordt de rum drie jaar lang gerijpt op ex-Bourbon-vaten en vervolgens nog afgerijpt in twee andere vaten: eerst zes maanden in zwaar geroosterde ex-Rioja-vaten en daarna nog eens drie maanden in geroosterde ex-Islay-whiskyvaten.

Don Papa Gayuma
Don Papa Gayuma

Tasting notes Don Papa Gayuma
neus: zoete vanille, wierrook, tabak, kampvuur.
smaak: zoete vanille, exotisch fruit, karamel, rokerig.

Het distilleerderij-profiel van Don Papa is ook in deze expressie heel herkenbaar, maar nu aangevuld met rokerigheid. Die rook proef en ruik je veel meer dan ik op voorhand verwacht had van een afrijping, maar is heel toegankelijk.

De term ‘Gayuma’ betekent ‘liefdesdrank’. Op het eiland Siquijor, ten zuiden van Negros, zouden mensen die op zoek waren naar liefde naar de Gayuma hebben gezocht. Dit zou zijn gebruikt in traditionele ceremonies om de krachten van de spirituele en materiële wereld te verenigen. Het is dan ook die mythische stijl die Don Papa doortrekt in de branding van deze expressie.

Don Papa Gayuma

Praktische info:
Alcoholpercentage: 40% ABV
Richtprijs: van €75 (originele RSP) tot €250 (door schaarste)
Gelimiteerd verkrijgbaar in gespecialiseerde drankenhandels

Meer lezen over Don Papa? Klik dan even door naar het artikel over de Don Papa Chefs & Shakers finale.


Foto’s: Yannick Van Dyck
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *