Wie zijn de movers & shakers van de cocktailwereld in 2023?

Wie zijn de movers & shakers van de cocktailwereld in 2023?

Voor het vijfde jaar op rij publiceert Drinks International een lijst met de meest invloedrijke personen uit de globale bar-industrie. De lijst wordt samengesteld door een panel van meer dan 100 leden uit 67 verschillende steden, verspreid over heel de wereld. Het panel bestaat voor iets meer dan 40% uit (industrie-)journalisten en wordt vervolgens aangevuld met consultants, opleiders, bar-eigenaars, bartenders, vertegenwoordigers en evenementorganisatoren. Elk panellid mag 10 personen nomineren, waarvan maximum 5 uit eigen land.

Invloed is niet altijd makkelijk meetbaar. De panelleden krijgen daarom geen kwantificeerbare criteria mee. Er wordt beroep gedaan op de kennis en expertise van de panelleden om in eer en geweten een inschatting te maken van de invloed die hun genomineerden hebben op de industrie. Die invloed kan bijvoorbeeld door innovatie zijn, maar ook door educatie, duurzaamheid of een positieve verandering in de sector teweegbrengen op sociaal vlak.

Top 10

Voor het vierde jaar op rij(!) voert Monica Berg de lijst aan. Berg is bartender en mede-eigenaar van het Londense Tayēr+Elementary, nummer 2 in de ranglijst van de 50 beste bars ter wereld. Daarbuiten is ze ook brand consultant en een van de drijvende krachten achter liefsdadigheidscollectief P(OUR). Met BackOfHouse startte ze ook een meldpunt op voor discriminatie en (seksuele) intimidatie. Haar bar is opgedeeld in 2 stukken: Elementary en Tayēr. Als je de bar binnenstapt kom je eerst terecht in Elementary. Dit deel van de bar is heel toegankelijk en gericht op kwaliteitsvolle snelle service. Het is echter in het tweede stuk van de bar waar de echte magie plaatsvindt. In Tayēr draait het om innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Tip voor bartenders: skip het eerste stuk!

In 2021 werd ze ook hoofd van de Campari Academy, een educatieplatform voor en door bartenders. She ticks all the boxes en is dan ook opnieuw de verwachte en terechte nummer 1 in deze lijst.

De volledige top 10:

  1. Monica Berg (Tayēr+Elementary, Londen)
  2. Danil Nevsky (Indie Bartender, Barcelona)
  3. Jean Trinh (Alquimico, Cartagena)
  4. Tato Giovannoni (Florería Atlántico, Buenos Aires)
  5. Vijay Mudaliar (Native, Singapore)
  6. Remy Savage (“A Bar with Shapes for a Name”, Londen)
  7. Simone Caporale (Sips, Barcelona)
  8. Lynnette Marrero (Speedrack, New York)
  9. Holly Graham (Drink Magazine, Hong Kong)
  10. Iain McPherson (Panda & Sons, Edinburgh)

De lijst schept een goed beeld van wie de huidige thought leaders van de industrie zijn. Een klein groepje mensen die samen een grote impact kunnen hebben op de industrie. Maar het wordt voor mij pas echt interessant wanneer ik dieper in de lijst duik op zoek naar trends, naar waarom deze mensen deze positie bekleden en naar evoluties in de industrie.

Als startpunt neem ik de huidige top 10 en bekijk ik hun evolutie in de lijst. Om dat te kunnen doen ken ik een weging toe aan de lijst. De eerste in de lijst krijgt een score van 100 punten en ik loop de lijst zo af tot nummer 100 die 1 punt krijgt. Hetzelfde doe ik voor de lijsten van 2022, 2021, 2020 en 2019.

Op deze manier kan ik de score van dit jaar vergelijken met de gemiddelde score van die persoon sinds het ontstaan van de lijst in 2019.

Het is meteen duidelijk dat Monica Berg niet enkel dit jaar hoog in de lijst terug te vinden is, maar ook de vorige jaren goed scoorde.

Op nummer 2 vinden we Danil Nevsky. Geboren in Oost-Europa, opgegroeid in Schotland, een tijdje in Amsterdam gewoond, opereert nu vanuit Barcelona en is te vinden op zowat elk groot cocktailevenement ter wereld. Danil is dus niet bepaald honkvast en kan op die manier zijn invloed wereldwijd uitoefenen. Een bijkomend voordeel aan zijn nomadebestaan is dat je kan zijn waar het gebeurt. Zijn huidige thuisbasis Barcelona is momenteel een van de meest bloeiende cocktailsteden ter wereld. Bovendien is Danil Nevsky naast freelance bartender en educator ook half-time content creation. Content die natuurlijk ook makkelijk globaal vespreid kan worden.

Online aanwezigheid is echter geen must. Dat bewijst nummer 3 uit de lijst, Jean Trinh. De man met Vietnamese roots heeft geen TikTok, noch Instagram. Waar Jean Trinh dan wel in uitblinkt is farmtending, oftewel farm-to-glass, een afgeleide van farm-to-plate gastronomie. Toen zijn bar tijdens de coronapandemie moest sluiten besloot hij zijn équipe in dienst te houden en mee te nemen naar de andere kant van het land om op een boerderij te gaan werken. De kennis over duurzaamheid die hij daar opdeed neemt hij nu mee naar zijn bar.

Ook nummer 4 en 5 uit de lijst zijn bartenders die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Zowel Renato ‘Tato’ Giovannoni (4) als Vijay Mudaliar (5) zijn voortrekkers van de duurzaamheidsbeweging die hevig huishoudt in de internationale bar scene.

Op nummer zes vinden we Remy Savage. De Fransoos is mede-oprichter van een van de meest baanbrekende bars die de afgelopen jaren de deuren opende. De naam van de bar is eigenlijk onuitspreekbaar en bestaat uit enkele gekleurde vormen die verwijzen naar de Bauhaus-strekking. Voor het gemak noemen we de bar ‘A Bar with Shapes for a Name‘ of kortweg ‘Shapes’. Een onuitspreekbare naam, die je zelfs niet kan googlen, op papier is het de slechts denkbare naam ooit voor een bar. Maar het enorme succes van de bar toont aan dat je niet zomaar altijd de theorie moet geloven en dat was wellicht ook de bedoeling van Savage toen hij voor die naam koos.

Wat Shapes zo baanbrekend maakt is enerzijds de backbar en anderzijds de menukaart. De backbar is zonder twijfel de kleinste van alle bars die gelinkt zijn aan deze lijst. Vele bars struggelen om hun backbar onder de 100 verschillende flessen te houden. Shapes doet het met amper 20 stuks! Quasi alle drankjes bestaan uit slechts 2 of 3 ingrediënten en zijn volledig uitgepuurd. Die eenvoud is talloze keren moeilijker dan jezelf geen limieten op te leggen. Savage en zijn team slagen er in om er toch heerlijke drankjes mee klaar te maken en bovendien aan heel lage prijzen (naar Londense normen), waardoor Shapes een echte neighborhood bar geworden is. Remy ontwikkelde in zijn ‘bar met vormen als naam’ ook een educatie-programma waarbij jonge bartenders van over heel de wereld de kans krijgen om enkele maanden lang een betaalde stage te lopen in Londen. Alsof dat nog niet genoeg is opende hij in het afgelopen jaar nog een bar in Parijs en werkt hij nu aan een derde zaak, een bistro met eigen distilleerderij!

Een volgende stap is kijken naar de top 10 als we de scores van de afgelopen jaren optellen:

De theoretisch hoogst haalbare score is 500 punten. Er is 1 persoon die deze perfectie benaderd en dat is Monica Berg, met een score van 496 op 500!

Dit jaar vinden we geen nieuwe namen in de top 10 allertijden. Vorig jaar was Vijay Mudaliar nog een nieuwkomer in deze top 10 ooit, die behoudt zijn positie op de 7e plek. In de top 5 vinden we 1 verschuiving, daar springt Rémy Savage over David Wondrich.

Deze top 10 bestaat vooral uit bareigenaren of -managers. Enkel auteur/barcheoloog David Wondrich is de uitzondering.

Een mannenwereld?

Op de allereerste plaats staat Monica Berg te blinken, maar hoe zit het met het aantal vrouwen in de rest van de lijst?

Anno 2023 denken we minder en minder in hokjes. Gender zou eigenlijk geen rol mogen spelen in deze lijst. Maar de realiteit is dat in de barindustrie nog steeds veel meer mannen dan vrouwen te vinden zijn. In de top 100 van 2023 vinden we 31 vrouwen en 69 mannen. Sinds het ontstaan van deze lijst in 2019 zagen het aandeel mannen jaar na jaar (traag maar gestaag) zakken. Dit is het eerste jaar dat het aandeel van de mannen terug naar boven gaat. De lijst is dit jaar ook net iets minder genderdivers geworden, want de enige non-binaire persoon die vorige jaren op de lijst stond is dit jaar niet meer terug te vinden in de top 100.

Ik kijk ook even naar de grootse stijgers. Bij de vrouwen is dat Lauren Mote. Ze steeg 50 plaatsen en staat dit jaar op nummer 34. Mote maakte de switch van de ene drankenmultinational (Diageo) naar de andere (Bacardi-Martini) en werkt nu als on-trade director voor het tequilamerk Patron. Verder blijft ze actief als educator en voorstander van vrouwenrechten in de horeca-industrie.

Bij de mannen is Stefano Catino de sterktse stijger. Catino is de eigenaar van Maybe Sammy in Syndey, opende een tweede bar ‘El Primo Sanchez’ en is tevens het brein achter het Maybe Sammy Festival. Voor dit festival nodigde hij 16 bars uit de 50 Best Bars lijst van 2022 uit. Dat maakt het festival de meest indrukwekkende guest shift te wereld.

De hoogste nieuwkomer bij de vrouwen vinden we op de 19e plaats: LP O’Brien. LP raakte bij het grote publiek bekend als winnares van de Netflix-reeks Drink Masters. Dat is echter niet haar enige wapenfeit. Ze smeedde het ijzer toen het heet was en startte talloze initiatieven omtrent diversiteit en gezondheid. Zelfs ‘cocktails & comedy’ en een eigen canned cocktails-lijn staan nu op haar palmares.

De hoogste nieuwkomer in de lijst bij de mannen is GN Chan, en dat is geen verrassing. Chan is de head bartender en eigenaar van Double Chicken Please, de bar die recent verkozen werd tot beste bar van Noord-Amerika en getipt wordt als mogelijk nieuwe nummer 1 in de 50 Best-lijst.

Bij de re-entries, laureaten die in 2022 uit de lijst verdwenen maar nu opnieuw een plekje kregen, zien we 6 mannen en 1 vrouw. Die ene vrouw is wel de meest opvallende naam in de lijst van herintreders: Julie Reiner. Een straffe dame, die overigens afgelopen jaar ook in Drink Masters te zien was op Netflix, als jurylid. Reiner komt de lijst opnieuw binnen op plaast 26. Hoogste re-entry bij de mannen is Camper English, de uitvinder van directional freezing, een techniek om zonder industriële machine doorzichtig ijs te maken. English bracht in het afgelopen jaar een nieuw boek uit en kwam zo opnieuw in de aandacht.

Maar liefst 28 namen verdwenen uit de lijst. De opvallendste naam daar is Chris Cabrera, de enige non-binaire persoon in de lijst van vorig jaar.

Welke job?

Vervolgens kunnen ook kijken naar de job van de mensen uit de top 100. In de top 10 zagen we al dat 8 personen bareigenaar of bar manager zijn. In de uitgebreidere lijst zakt dat percentage maar het blijft veruit de belangrijkste categorie.

Het beroep bepalen van de mensen uit deze lijst is niet eenvoudig. Op enkele uitzonderingen na houden er ze allemaal verschillende activiteiten op na. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse Tess Posthumus; ze is (mede-)eigenaar van 2 bars, maar organiseert ook events (Perfect Serve Barshow en Amsterdam Cocktail week), beheert mee het online platform Difford’s Guide Netherlands, schrijft columns en boeken, heeft een eigen lijn bar tools en doet ook consultancy en trainingen. Ze is daarmee geen uitzondering in deze lijst.

Voor het gemak focussen we op het hoofdberoep van iedereen op de lijst. In het geval van Tess Posthumus dus bareigenaar. Bartenders, bareigenaars, bar managers en bar creative directors kunnen we samen nemen onder de noemer Bar Operations. Met 71% is dat ook veruit de grootste categorie. Op een handjevol mensen na gaat het telkens om bareigenaars zelf ook nog ‘behind the stick‘ actief zijn.

Op de tweede plaats vinden we de Media werknemers met 15%. Zowel de categorie Bar Operators als Media stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Voor 1 persoon uit de lijst wisselde het hoofdberoep. Holly Graham, nummer 9 in de lijst, was vroeger vooral actief als schrijfster maar opent nu een eigen bar, Tokyo Confidential in Tokyo.

Geografie

Als volgende nemen we een kijkje naar de geografische spreiding van de lijst:

Ook de geografische spreiding is niet makkelijk in kaart te brengen. Sommige personen uit de lijst pendelen tussen Londen en New York of Parijs, of verhuisden tijdens de stemronde van Hong Kong naar Tokio. Dit kan soms kleine schommelingen teweegbrengen in de lijst.

Het is belangrijk om te weten dat ik hiervoor opnieuw keek naar de plaats van het hoofdberoep van de laureaten, of de activiteit waarmee de mensen op de lijst het meeste invloed uitoefenen op de industrie. Het zou een ander resultaat geven als je bijvoorbeeld voor Rémy Savage zowel Londen als Parijs en Lyon zou nemen. Hoewel Rémy het afgelopen jaar meer in Frankrijk te vinden was, neem ik het Verenigd Koninkrijk omdat hij met zijn Britse bar voorlopig nog meer deining veroorzaakt.

In de lijst van 2022 is het niet verrassend dat Londen en New York City opnieuw de eerste en tweede plek in nemen. Net zoals in andere lijsten zoals “50 Best Bars” zien we hun voorsprong op de andere steden wel lichtjes inkrimpen ten voordele van Aziatische steden.

Het aantal vermeldingen in de lijst is één ding, maar het zegt niets over hoe hoog of laag ze in de lijst terug te vinden zijn. Om daar een overzicht van te krijgen grijp ik opnieuw naar de weging van de lijst. Opvallend is dat Londen het heel wat slechter doet dan vorig jaar, maar nog steeds op de eerste plek staat. New York kruipt terug dichterbij. Nummer 3 van de vorige jaren, Singapore, moet dit jaar Tokyo en Barcelona voorlaten.

AAmsterdam levert 3 namen aan en dat zijn 3 dames: Ara Carvallo, Tess Posthumus en Lauren Mote. Al spendeert die laatste tegenwoordig veel tijd in México, nu ze niet langer voor Diageo (kantoor in Amsterdam) werkt maar voor het tequila-merk Patròn uit de portfolio van Bacardi.

Na de steden kunnen we ook kijken naar de landen. Hier zie je dat de Verenigde Staten opnieuw het Verenigd Koninkrijk voorbij steekt nadat vorig jaar voor het eerst sinds het ontstaan van de lijst het Verenigd Koninkrijk beter scoorde. De twee landen samen leveren dan weer bijna de helft van de lijst af.

Tot slot rest er ons nog te kijken naar de verdeling per regio. Niet verrassend dat Europa hier de leiding neemt met Noord-Amerika en Azië als nummer 2 en 3.

Trends en invloed

De echte Captains of industry uit deze lijst hebben de macht om nieuwe trends te starten. Maar voor wie (nog) niet op dat niveau speelt is het interessant om te kijken wat de gemene delers zijn van de 100 laureaten in deze lijst. En daar zijn heel duidelijk trends zichtbaar.

Bijna alle 100 mensen in deze lijst werken op meerdere projecten tegelijk. Ze beheren soms meedere bars, organiseren events en workshops en/of zetten zich in voor sociale projecten.

Duurzaamheid, recyclage en lokale sourcing lijken dit jaar erg belangrijke pijlers te zijn. Diversiteit en inclusie blijven ook erg belangrijk, net als innovatie en educatie.

Dit zijn thema’s die niet nieuw zijn, ook de vorige jaren speelden ze een belangrijke rol in het samenstellen van deze lijst. Ook wie zich inzette voor goede doelen krijgt veel punten.

Gezondheid en de No/Low alcohol movement beginnen ook zichtbaar te worden in de lijst. Ook Social Media presence lijkt belangrijker te worden in de ranking.

Tot slot helpt het duidelijk ook om eigenaar of bar manager te worden van een bar in Londen, New York, Singapore of Hong Kong. Maar er zijn genoeg uitzondering in de lijst die bewijzen dat het geen must is om impact te maken op de industrie.


Databron: Drinks International “Bar World 100” 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023
Tekst & Grafieken: Yannick Van Dyck

Niets mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *