50 Best Restaurants

50 Best Restaurants

In oktober 2021 was Antwerpen heel even de culinaire hoofdstad van de hele wereld. De havenstad was immers gaststad van het meest prestigieuze culinaire evenement ter wereld:  de award show van The World’s 50 Best Restaurants. De ’50 Best’-lijst is zonder twijfel ’s wereld de meest gerenommeerde gastronomische lijst. De oscars van de culinaire wereld, zeg maar.

Noma

Wie mij een beetje kent weet dat ik fan ben van lijstjes. Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat vriendjes- en andere soorten politiek vaak een rol spelen in het samenstellen van zulke lijsten. Maar in de afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet in het zoeken naar een fair systeem met een grote data set*. Of de restaurants en bars die deze lijsten halen nu effectief de beste horecazaken ter wereld zijn, dat is voor discussie vatbaar. Maar wat wel vast staat is dat de lijsten een heel goed inzicht geven op de trends van de sector.

Gastronomie en cocktails groeien steeds dichter naar elkaar toe. Veel restaurants serveren tegenwoordig ook hoogstaande cocktails en de sommeliers hebben intussen vaak een WSET Spirits-diploma op zak. In de andere richting worden in er in cocktailbars ondertussen gretig gebruik gemaakt van culinaire technieken en gereedschappen zoals de Röner of Anova. Samenwerkingen tussen bartenders en chefs zie je ook vaker en vaker. Bartenders worden uitgenodigd door chefs op diners om een passende cocktails te serveren en chefs worden uitgedaagd om gerechten te bedenken waarin spirits een belangrijke rol spelen. Zo mocht ik zelf ook recent samenwerken met Tweesterren-chef Syrco Bakker van Pure C. Voor chefs kan het dus zeker ook interessant zijn om de cocktail- en spirittrends te volgen. En voor bartenders is het meer dan interessant om de lijst met beste restaurants ter wereld in’t oog te houden.

Ik was dan ook verheugd dat ik door Gin Mare uitgenodigd werd om de 50 Best Restaurants award show bij te wonen. Een unieke kans, want de kans dat dit in de komende 20 jaar nog eens in België zou doorgaan is heel gering. 50 Best is een evenement waar de grootste chefs ter wereld naartoe komen: van René Redzepi (Noma) en Joan Roca (El Celler de Can Roca) tot Mauro Colagreco (Mirazur), Daniel Humm (Eleven Madison Park) en mijn persoonlijke food-held Massimo Bottura (Osteria Francescana), voormalige nummers 1 in de lijst. Maar ook lokale culinaire grootheden zoals Peter Goossens, Nick Bril, Willem Hiele en Viki Geunes.

Eenmaal toegekomen op het event word ik door het team van Gin Mare welkom geheten op de voorafgaande receptie. Zo’n 2 uurtjes voor de start van de award show. Tijd om een praatje te maken met sommige van die grootheden. De eerste chef waar ik een praatje mee ga slaan is de Italiaanse maestro Massimo Bottura. Ze zeggen vaak “Never meet your heroes”, maar chef Bottura blijkt ook in’t echt een heel aimabel persoon te zijn. Hij gaat in op mijn uitnodiging om samen een Gin & Tonic te gaan drinken. En ook Joan Roca komt met veel plezier eentje mee drinken. Want ja, lekkere hapjes en drankjes ontbreken natuurlijk niet op een avondje 50 Best Restaurants.

links: Massimo Bottura / rechts: Joan Roca

Online wordt de top 100 bekend gemaakt, maar op de award show wordt enkel de top 50 in de kijker gezet. De absolute winnaar van de avond is Noma, het Deense restaurant van René Redzepi. Doorheen de bekendmaking van de top 50 worden er ook steeds enkele individuele prijzen uitgeraakt zoals de Chefs’ Choice Award, die dit jaar naar Victor Arguinzoniz van Asador Extebarri gaat. De prijs voor meest duurzame restaurant is voor Boragó in Chili. Française Dominique Crenn wint geheel terecht de Industry Icon award. En ook Gin Mare rijkt een prijs uit: Steirereck krijgt de ‘Art of Hospitality’award.

Gin Mare ‘Art of Hospitality’ award: Steirereck

De volledige lijst en alle individuele prijswinnaar kan je hier vinden. Maar net zoals bij het jaarlijkse 50 Best Bars-lijstje duik ik er graag wat dieper in.

In die top 50 ook 1 Belgisch restaurant: op nummer 36, ‘Hof Van Cleve’ van njam!-chef Peter Goossens. In de uitgebreidere lijst vinden we nog 2 andere Belgische zaken: ‘The Jane’ van de Nederlandse chef Nick Bril op plaats 66 en ‘Willem Hiele’ van de gelijknamige chef op plaats 77. Een knap resultaat voor ons kleine landje. Slechts 12 landen doen beter met 4 of meer zaken in de top 100. Spanje domineert de lijst met maar liefst 10 noteringen in de top 100. USA en Japan vervolledigen het podium met allebei 8 restaurants in de top 100.

Het aantal noteringen zegt natuurlijk niet altijd alles. Als de 10 noteringen van Spanje toevallig de laatste 10 plaatsen in de lijst zouden innemen, dan kan je moeilijk stellen dat Spanje de lijst domineert. Daarom kende ik een gewicht toe aan de noteringen. Nummer 1 in de lijst krijgt 100 punten en zo werk ik het lijstje af tot nummer 100 die nog 1 punt krijgt. Als we die scores samen tellen dan zien we dat Spanje nog steeds de eerste stek bekleedt met een totaal van 603 punten. USA behoudt zijn tweede plaats. Maar Italië steekt Japan voorbij. De landen scoren respectievelijk 412 en 365 punten. Opvallend is dat Denemarken beter doet met 4 noteringen dan UK met 6 restaurants. Dat is echter heel makkelijk te verklaren. In de lijst levert Denemarken met Noma niet enkel de winnaar op. Ook op de tweede plaats in de lijst vinden we met Geranium een Deens restaurant terug.

Als we gaan kijken naar de steden dan is Tokyo momenteel de place to be. Japan levert 8 restaurants aan voor deze lijst, 7 daarvan bevinden zich in Tokyo. Dat zelfde principe geldt ook voor Frankrijk en haar hoofdstad: 7 Franse noteringen, waarvan 6 uit Parijs. UK staat op 3 met 6 noteringen, alle 6 Londense zaken.

Ook hier passen we de weging toe. Niet verrassend schuift Kopenhagen hier op naar een podiumplaats. Als we hier enkel met de top 50 zouden tellen in plaats van de top 100, dan zou het podium er ongewijzigd uitzien, maar dan zou er wel een groter punten verschil zijn tussen de top 3 en de vierde plaats (Londen). Kopenhagen haalt een lagere totaalscore dan Tokyo en Parijs, maar doet dat met minder noteringen. Dat kunnen we gelijktrekken door het gemiddelde te nemen; we delen het totale aantal punten per stad door het aantal noteringen. Als we het op deze manier bekijken voert Kopenhagen de lijst aan.

Wanneer we kijken naar de regio’s is er een duidelijke winnaar. Zowel gewogen als ongewogen staat Europa met voorsprong aan de leiding. Gevolgd door Azië op de tweede plaats en Zuid- en Noord-Amerika op plek 3 en 4. Na het toepassen van de weging wipt Noord-Amerika over Zuid-Amerika, wat duidt op een gemiddelde hogere plaats en in dit geval ook een hogere score met minder noteringen.

Op 7 december wordt de 50 Best Bars-lijst bekend gemaakt. In die lijst staan Londen en New York al jaren aan de top, maar ze voelen de hete adem van enkele Aziatische steden. Ik ben benieuwd welke impact corona heeft op de lijst, welke nieuwskomers we allemaal gaan zien (ik verwacht er veel!) en in hoeverre lijst van landen en steden gaat gelijklopen met deze 50 Best Restaurants lijst.

Ps: nadien was het culinaire feest nog verre van afgelopen. Na de awards show trokken we naar Restaurant Jerom voor een quatre mains diner met maar liefst 26 gangen!


Tekst, foto’s en grafieken: Yannick Van Dyck
Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

Met dank aan: Gin Mare en Grit Beverages


3 thoughts on “50 Best Restaurants

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *